Wij zaten in de auto, onderweg naar de Kamer van Koophandel om ons bedrijfje in te schrijven. We hadden zo’n leuk gesprek over zelfontwikkeling dat we besloten het op te nemen en er een blogje van te maken. Hoe leuk is dat?
Bo
We gaan het hebben over zelfontwikkeling. Wat is dat nou eigenlijk? Zullen we eens kijken wat Google zegt? Oké, Google zegt… Zelfontwikkeling is alles wat je doet om jezelf te verbeteren. Wat vinden we daarvan?
Inge
Toen ik het zelf opzocht heb ik er al even over nagedacht. Jezelf verbeteren, dat betekent dat je altijd beter moet worden. Aan de ene kant wil je natuurlijk ook wel groeien en ontwikkelen, maar waar ik ook wel tegen aan ben gelopen, is: je bent al goed genoeg. Of je bent goed zoals je bent. Dus dat vind ik nog niet zo makkelijk.
Bo
Dat is inderdaad nog niet zo makkelijk. Ik ben goed genoeg. Maar is jezelf verbeteren hetzelfde als groeien? Word je beter? Beter voor wie? Beter voor jezelf? Beter voor anderen?
Inge
Misschien is groeien meer jezelf verrijken en bloeien. Jezelf leren kennen. Beter of meer tevreden worden met jezelf.
Hoe zie jij je zelfontwikkeling?
Bo
Zelfontwikkeling voor mij is echt bezig zijn met wat er nou eigenlijk in mijn hoofd gebeurt. Vooral niet bezig zijn met wat mensen van mij verwachten, maar echt dieper kijken: Wat wil ik nou eigenlijk? Wat vind ik nou eigenlijk? En waarom denk en handel ik op de manier dat ik nu doe? En ben ik daar blij mee? Tegelijkertijd wil ik ook niet mensen tegen de schenen schoppen. Ik wil ook wel gewoon dat iedereen ook met me om kan gaan. Maar ik vind vooral zelf belangrijk: Wanneer ben ik nou tevreden met mezelf en hoe ben ik daarmee bezig?
Het is natuurlijk heel vaag, want wanneer ben je dan klaar? Of waar begin je mee, als je ook niet eens precies weet waar je mee moet beginnen? Dat is altijd wel weer, vind ik, de uitdaging. Ik denk dat je ook heel veel zelf bezig bent met ontwikkelen en als je überhaupt openstaat voor feedback en reflectie. Maar ik denk dat het ook automatisch veel gebeurt.
Inge
Je bent natuurlijk zelf, ‘zelfontwikkeling’ zegt het al, je eigen instrument. Dus het gaat over jou en jij gaat jezelf ontwikkelen. Of eigenlijk op alle vlakken die mogelijk zijn waar je iets in zou willen.
Bo
Ja. Maar, zelfontwikkeling is denk ik toch een soort van een uitdaging en een beladen woord. Het klinkt heftig en mensen denken misschien snel dat ze er continu heel bewust mee bezig moeten zijn. Dat is het eigenlijk niet, denk ik. Ik denk dat je af en toe stil bij moet staan en dingen uit moet proberen voor jezelf.
Het is dus een moeilijk woord, zelfontwikkeling, maar het gebeurt denk ik eigenlijk automatisch al. Wat gebeurt er nou eigenlijk? Ben ik daar blij mee?
Inge
Vooral bezig zijn met wat mij beweegt, wat belangrijk is voor mij? De dingen waar ik tegen aanloop, wat ik nog moeilijk vind.
Bo
Het onderzoeken en lichter voor mezelf maken. Hoe doe jij dat, dat onderzoeken?
Inge
Dat doe ik zelf het liefste natuurlijk door te schrijven. Ik heb ook natuurlijk wel heel veel boeken over zelfontwikkeling gelezen en… Eigenlijk ben ik wel een beetje verslaafd, vind ik zelf. Ja, het is een soort uit de hand gelopen hobby.
Bo
Nou ja, lijkt me een prima hobby! Wat was er dan een punt in je leven dat je dacht: Hé, ik pak dat zelfontwikkelingsboek er eens bij?
Inge
Dat weet ik niet precies meer, maar ik weet wel dat ik vroeger als kind ontzettend verlegen was. Ik durfde eigenlijk echt helemaal niks. En er was ergens een keer een moment dat ik besefte: ‘Ja, als je hierin blijft hangen, dan gebeurt er ook niks en dan verandert er niks.’ Ik wist alleen niet hoe. Maar ik besefte me wel dat ik daar iets mee wilde. Daar is eigenlijk bij mij wat getriggerd.
Bo
Ah, dus zo is jouw eerste ontmoeting en uiteindelijk je zoektocht naar zelfontwikkeling ontstaan. Mooi. En als je je daar dan bewust van bent pik je vanzelf dingen op, dan gaat het balletje rollen.
Inge
Dan ga je boeken lezen, ga je je verdiepen, ga je gesprekken aan met mensen. Zo ben ik ook ooit in aanraking gekomen met intuïtief schrijven en ontdekte ik dat dat een hele fijne manier was. Vroeger schreef ik altijd al alle dingen op in een dagboek en dat hielp om dingen een plekje te geven. Maar deze manier van schrijven maakt ook dat ik verder kon kijken en mezelf dus kon ontwikkelen. Ik voelde groei en ik kreeg meer inzichten. Dat maakte dat ik dacht: ‘Oh ja, dan kan ik zo weer een stapje verder zetten.’
Bo
Ja precies. Zou je dan nu ook echt zeggen dat je bent veranderd? Of jezelf hebt ontwikkeld?
Inge
Ja zeker.
Bo
Mooi, mooi. Dus dat werkt toch wel. Je hebt zeker niet stilgestaan in de afgelopen jaren.
Inge
Ik ben wel blij met wat ik tot nu toe heb ervaren, waar ik ben en wie ik ben. Natuurlijk blijf je tegen wat dingen aanlopen.
Bo
Zelfontwikkeling stopt nooit.
Inge
Nee, en ik denk dat dat ook wel iets moois is.
Bo
Ervaar je meer rust?
Inge
Ja, meestal wel. En als ik dat niet heb, dan zit daar weer iets wat onderzocht mag worden. En weet je wat mij dan wel interesseert en bezighoudt? Waarom vinden sommige mensen zelfontwikkeling toch iets engs?
Bo
Ja, dat bedoelde ik net. Het is een soort spannend woord. Een beetje nog een… ik weet niet of ik het taboe kan noemen, maar volgens mij denken mensen dat je continu keihard aan jezelf moet werken.
Inge
Mensen lijken heel erg bang te zijn. Of tenminste, ik ben wel eens mensen tegengekomen die dan zeggen ‘’Ja maar jeetje, dan moet ik naar mezelf kijken’’ en dan denk ik soms, wat is dan waar je bang voor bent?
Bo
Dat vind ik echt een hele goede vraag. Ik zie het ook bij mensen in mijn omgeving. Die willen eigenlijk wel, of die weten eigenlijk wel dat het een keer nodig is om goed naar jezelf te kijken. Maar het echt nemen van die stap is eng. Ik hoor dan wel eens dat iemand bang is dat er een hele beerput wordt geopend met onverwerkte trauma’s, emoties, gebeurtenissen die heel lang zijn weggestopt waardoor wordt verwacht dat iemand niet meer kan functioneren. Dat alles op een soort ongecontroleerde manier naar boven komt.
Inge
Ja, dat Dat snap ik. Dat heb ik ook wel inderdaad ook gehoord. Je zou kunnen zeggen: Als ik het wegstop, heb ik er ook geen last van. Ik heb ook van dichtbij meegemaakt dat dat niet gaat. Je kunt dingen wegstoppen maar het komt altijd een keer terug. Ik denk dat je ook onbewust veel last kan hebben door iets wat is weggestopt. Wat maakt het dan dat iemand dat niet aan durft of wil gaan, om eens te kijken van ‘Hé, hoe kan ik dit lichter maken?’
Bo
Ik vind dat mensen zichzelf niet gunnen, die tijd. Om echt tijd voor jezelf te maken. Weet je hoe moeilijk het is voor mensen om voor zichzelf te kiezen? Je wordt ook een soort van geleefd. Je hebt een baan, misschien zorg je voor je gezin, misschien moet je nog sporten… dan ga je naar bed en is morgen weer hetzelfde. Mensen denken vaak dat dit voldoende voor hen is en dat ze daar gelukkig mee zijn. Als dat ook zo is is dat natuurlijk heel mooi.
Inge
Dat is prachtig. We gaan ook geen dingen bij mensen aanpraten. Het is gewoon ook echt gewoon uit nieuwsgierigheid. Maar ik denk oprecht dat mensen ook soms de tijd er niet voor willen nemen, de tijd voor zichzelf.
Bo
Dat is toch ook wel zonde?
Inge
Ja, juist. Het is zo mooi als dat wel gebeurt.